Ortodonti Tedavisi
Ortodonti, alt ve üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile uğraşan bir diş hekimliği branşıdır. Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodonti problemleri kötüye doğru gider. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için periodontal (diş eti) hastalıklara yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır. Bunların yanında bozuk kapanışlar ve erken diş temasları ise diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğneme ve konuşmada zorluklara, dişlere gereğinden fazla yük gelmesine, bunun sonucu olarak da kök ucu lezyonlarının oluşmasına, destek kemik ve diş eti dokularının tahribatına yol açar.
Çapraşık dişler aynı zamanda görünüşü de etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha estetik bir görünüme ve daha uzun süre ağızda kalacak dişlere sahip olunabilir.
Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?
Küçük yaşta başlanan ortodontik tedavilerin hasta ve hekim açısından olumlu sonuçları olsa da erişkin yaştaki insanlara da ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Ortodontik tedavilerin süresi vakaya göre belirlense de bu süre 6 ay ile 36 ay arası değişebilmektedir. Ancak bu süre hastanın büyüme ve gelişim dönemine, kapanış bozukluğunun derecesine, hastanın ağız bakımına, tedaviye uyumuna, hekim ile uyumuna bağlıdır.
Ortodontik tedavi ihtiyacını sadece diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Ortodontik tedavide özellikle geç kalınmaması gereken durumlar:
Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı
Ağızdan solunum
Parmak emme, tırnak yeme, yanak/dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar
Uzun süre emzik ve biberon kullanma
Çiğneme ve konuşmada zorlanma
Aşırı ileride veya geride konumlanan çene yapıları
Önde konumlanmış dişler
Süt dişlerin erken veya geç kayıpları
Alt ve üst dişlerin hiç temas etmemesi veya fazla iç içe olması
Kliniğimizde ortodonti tedavisi uzman hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır.
Gülüşünüzü tasarlayalım..
Erzurum ortodonti (diş teli) merkezi ŞarkDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği